Risleeng – regnvandshåndtering med merværdi
Session
Resumé
I Tønder Forsyning er der i strukturplanen planlagt at Bredebro Renseanlæg skal nedlægges i 2024, og spildevandet herefter skal pumpes til Skærbæk. Hovedparten af kloakoplandene i Bredebro er i dag fælleskloakeret. Inden Bredebro Renseanlæg kan nedlægges, skal en væsentlig del af det uvedkommende vand fra indsivning fjernes og overfladevand separeres. På baggrund heraf har Tønder Forsyning igangsat en separatkloakering af Bredebro Øst.
Oprindeligt, var tanken at projektet skulle etableres med et vådt regnvandsbassin til opmagasinering af regnvand, inden udledning til Brede å. Udfordringer med arealerhvervelse nødvendiggjorde, at der blev foretaget vurderinger af alternative løsninger. Bedste økonomiske og miljømæssige alternativ var en Risleeng til rensning og forsinkelse af regnvand og vejvand. Risleengen er projekteret og etableres ud fra ”constructed wetlands” /ref.1/ princippet.
Målgruppe
Abstract
Risleenge er lavbundsarealer, der er tilpasset til opstuvning og/eller oprensning af urbant regnvand. Risleenge eller konstruerede vådområder, har været anvendt i mere end 30 år, som supplement til eller erstatning for traditionelle våde og tørre regnvandsbassiner i mange amerikanske stater. Derfor har man i USA en årelang erfaring med design og drift af konstruerede vådområder under amerikanske forhold /ref. 1/.
I Danmark har fokus indtil videre været på traditionelle bassinløsninger til opstuvning og rensning af regnvand. Til at begynde med som tørre bassiner men i højere og højere grad som bassiner med permanent vandspejl, for at forbedre renseevnen. Regnvandsbassiner har traditionelt ikke været betragtet som noget der skabte værdi udover deres tekniske funktion, men i de senere år er der kommet mere fokus på de biologiske og rekreative aspekter. I forlængelse heraf har ønsket i Tønder Forsyning været at læne sig op ad de erfaringer, omkring risleenge, der er gjort i USA, tilpasset de aktuelle forhold i området. Selve konceptet bygger i alt sin enkelthed på at efterligne de naturlige processer, som altid har renset vand, når det løber igennem åer, søer og vådområder og herved rense regn- og vejvand.
Dette har også været fokus for Tønder Forsyning i Bredebro Øst, hvor risleengen (eller det konstruerede vådområde) bliver den første af sin art i Danmark. Her skal regnvandshåndteringen skabe merværdi udover at bortlede regnvandet på en kosteffektiv måde. I Bredebro Øst er det lykkedes at integrere Risleengen i et §3-Naturbeskyttet område, dette på trods af vanskelige hydrauliske forhold kombineret med tilbagestuvning fra Brede å, der har en varierende vandstand (+-0,5 m). Projektet har endvidere været udfordret bl.a. på grund af hensyntagen til gasdistributionsledning og manglende plads.
Hele det samlede regnvandssystemet etableres som et gravitationssystem, hvor risleengen placeres som en forsinkelse inden udløb til Brede Å. Risleengen udføres som et areal til overrisling med et magasineringsvolumen (ca. 1.200 m3), som kan forsinke og rense regnvand før det udledes til Brede Å.
For at skabe dette magasineringsvolumen skal der ske en afskrabning og udgravning af 25-150 cm engjord på et 0,6 ha stort område. Afskrabningen vil ske med en blød overgang til det omkringliggende engareal således at Risleengen vil blive fuldt integreret i det nuværende §3-naturområde.
Selve anlægsperioden er opstartet i marts 2017 og løber frem til august 2017.