Sikkert Søbad -Overvågning, rensning og varsling af regnvand

Session

Resumé

For at sikre kvaliteten af vores badevand og for at imødekomme den stigende efterspørgsel efter hurtigt implementerbare klimatilpasningsløsninger introduceres et nyt koncept for overvågning, tidlig varsling og rensning af overløbsvand fra kloaksystemet til recipienten. I et innovativt projekt samarbejder forsyning, teknologileverandører og videnspartnere om at sikre bedre badevandskvalitet og samtidig varsle badegæsterne når kraftige regnskyl forhindre den ønskede kvalitet.

Målgruppe

Abstract

En ny tilgang til overvågning, rensning og varsling af regnvandsbetingede overløb til søer.

Når kraftige regnskyl overbelaster spildevandssystemerne, risikerer urenset spildevand at ende i søer, åer og have. Dette kan påvirke vandkvaliteten i recipienten og herunder også badesikkerheden ved strandene.

Traditionelle løsninger til håndtering af regnvandsbetingede overløb omfatter adskillelse af regnvand og spildevand eller etablering af pladskrævende regnvandsbassiner. Dette kræver imidlertid store investeringer og tager lang tid at gennemføre, hvilket udfordrer den stigende efterspørgsel efter hurtige implementerbare klimatilpasningsløsninger.

Med Skanderborg Sø som model introducerer projektet Sikkert Søbad et nyt koncept for overvågning, tidlig varsling og behandling af overløbsvand fra fælleskloakerede områder til recipienten.

Målet med projektet er at udvikle en helhedsløsning til gavn for Skanderborgs badegæster:

  • En innovativ metode til risikovurdering af individuelle overløb med særlig fokus på badevandskvalitet.
  • Et varslingssystem, som kobler bakteriel kildesporing med vejrdata og de hydrauliske forhold i opland og sø.
  • To renseteknologier; en naturnær plantebaseret filterløsning og en kompakt modulær højteknologisk rensemetode.

Der er i projektet udviklet en strømningsmodel for Skanderborg sø, der sammen med vejrdata og hydrauliske data vil sikre korrekt varsling i al slags vejr og vind. Modellen er verificeret via flydende GPS trackere samt repræsentative bakteriologiske prøver udtaget med drone-prøvetager rundt omkring i søen.

Renseløsninger - hhv. en plantebaseret og en mekanisk løsning med desinfektion - er etableret i forbindelse med et overløb ved Skanderborg sø. Renseeffekten vurderes ud fra fjernelse af bakterier, COD, P, N og SS og vil blive dokumenteret under forskellige forhold i badesæsonen 2017.Sidst men ikke mindst vil kobling mellem varslings og rensning blive udviklet for at sikre en sikker og økonomisk effektiv løsning.

Projektet er finansieret af MUDP under Miljø- og Fødevareministeriet og er et samarbejde mellem Skanderborg forsyningsvirksomhed A/S, Stjernholm A/S, Killian Water ApS, Amphi-Bac ApS, Aalborg Universitet og Teknologisk Institut.

Sikkert Søbad -Overvågning, rensning og varsling af regnvand
Michelle Lison Rebsdorf
Teknologisk Institut

Der er ikke nogle vedhæftninger