Kolding Bypark – klimatilpasning med synergi og masser af me

Session

Resumé

Som en vigtig del af strategien for klimatilpasning af Kolding Midtby, skal der etableres et stort klimareservoir i det grønne, rekreative og velbesøgte parkområde Byparken og Legeparken. Det er et værdifuldt område for Koldings borgere og naboer til parkerne, er der tilrettelagt en ambitiøs borgerinddragelsesproces. Der er en række andre projekter der skal etableres i parkerne, og projekter skal koordineres og mulige synergier realiseres.

Borgermøderne gik virkelig godt, og der blev skabt mere end 178 ideer til hvordan parkerne bør udvikle sig. Informationerne som et katalog for hvad borgerne mener fungerer i dag, hvad der må udvikles og hvad borgerne ikke ønsker sig.

Der er udviklet en samlet helhedsplan for Byparken med projekterne, 5000m³ bassin, beplantningsplan, mødesteder, rekreativ værdi mm.Både borgere og politikere er begejstrede for helhedsplanen.

Målgruppe

Abstract

I forbindelse med Kolding Kommunes samarbejde med BlueKolding om klimatilpasning af Kolding Midtby, er der defineret en række store klimatilpasningsprojekter i og omkring midtbyen for at styre og tilbageholde regnvand.

Et centralt projekt er omdannelsen af Kolding Bypark fra grøn plæne til klimareservoir der kan tilbageholde 3-5000m³ regnvand.

Foruden klimatilpasning er der en række øvrige projekter, som skal tænkes ind i parken herunder en klimapavillon, aktiviteter for store børn (Nature Moves), mødesteder, opbygning af vejkryds, supercykelsti og flere andre forhold.

Byparken og Legeparken i Kolding er særdeles velbesøgte og afholdte rekreative områder for Koldings borgere og naboer. Klimatilpasningsprojektet vil fundamentalt ændre på Byparkens udtryk – det er derfor en oplagt mulighed for at gentænke parken og gøre den endnu mere værdifuld for parkens naboer og byens borgere. Kolding Kommune har derfor inviteret borgerne med indenfor i form af en veltilrettelagt borgerinddragelsesproces.

Naboer, institutioner og boligforeninger blev invitereret til et borgermøde om Byparken. På mødet blev de orienteret om de mange forskellige projekter der skal gennemføres i Byparken og hvordan projekterne kan forbindes og opnå merværdi. På den baggrund kunne borgerne idégenerere i forhold til 5 definerede temaer sat op som en blomst. ”Lad ideerne blomstre – og de blomstrede – 178 forskellige borgergenererede ideer til hvordan projekterne kunne forbindes og hvordan Byparken kan udvikles. Tilsammen udgør dette et katalog over hvad borgerne mener fungerer i dag og hvad der ikke gør – det er et katalog over hvilken vej borgerne ønsker og ikke mindst et katalog over hvad de ikke ønsker. Det giver et fantastisk overblik for planlæggerne af klimatilpasningsprojektet. På borgermødet blev der nedsat en arbejdsgruppe med bred repræsentation fra borgermødet – den gruppe skal følge og bidrage til den videre proces.

En meget interessant observation er, at borgerne indledningsvis havde mange frustrationer at lufte, ganske som forventet. Men, da mødet gik over i idégenerering blev der frigivet stor entusiasme og positiv energi – og til slut meget positive evalueringer af borgermødet. Efterfølgende har flere borgere bidraget yderligere med emails, gamle artikler, supplerende kommentarer og meget mere.

 SWECOs landskabsarkitekt på opgaven har koordineret de forskellige projekter, borgernes katalog og de tværfaglige discipliner og har på den baggrund opstillet 3 mulige design af parken. Arbejdsgrupperne har kommet med forbedringsforslag og de endelige udgaver af de 3 forslag er forelagt 3 politiske udvalg i Kolding Kommune.

 Nu følger projektering af de bedste forslag – og det er lykkedes at finde og udvikle synergierne mellem projekterne og dermed skabe en helhedsplan for ”den nye Byparken” – en helhedsplan som borgerne i arbejdsgruppen er begejstrede for!

 ….. og borgerne – de glæder sig!

Kolding Bypark – klimatilpasning med synergi og masser af me
Uffe Gangelhof
Sweco

Der er ikke nogle vedhæftninger