Skal rensning af lægemiddelstoffer ske på forsyningens R/A ?

Session

Resumé

Miljøindsatsen på spildevandsområdet bevæger sig fortsat videre og er i disse år nået til problematikken for lægemiddelstoffer i vandmiljøet. I forbindelse med de nye Super Sygehuse er der kommet fokus på separat rensning af hospitalsspildevand. Men behandling af spildevand fra hospitaler har begrænset effekt, da kun ca. 5 % af medicinresterne kommer fra hospitalerne. Ca. 95 % af alt medicin bliver indtaget hjemme i folks private hjem. Hvis fjernelsen af medicinrester skal have en væsentlig miljømæssig effekt må der derfor etableres rensning for lægemidler på de kommunale renseanlæg.

Målgruppe

Abstract

Spildevandsbranchen mødes med nye udfordringer da både en skærpelse af nuværende krav samt at nye typer af rensekrav kan forventes blive stillede. EU\'s Direktiv vedr. Miljøkvalitetskrav for vand er et antal prioriterede stoffer identificerede og andre stoffer findes på en observationsliste. Fremtidige rensekrav kan forventes udefra, disse lister og de indbefatter et bredt spektre af svært bionedbrydelige organiske forbindelser hvor medicinrester udgør en væsentlig gruppe. En nyudviklet biologisk proces til efterbehandling af udløbet fra det kommunale anlæg, det fjerde rensetrin, åbner for en omkostnings og miljøeffektiv løsning på dette problem.

Lægemiddelstoffer i vandmiljøet er kommet i fokus i Danmark i forbindelse med etablering af nye Super Sygehuse og det bliver stillet krav om separat rensning af hospitalsspildevand. Behandling af spildevand fra hospitaler har dog kun en begrænset miljøeffekt, da kun ca. 5 % af medicinresterne udledes fra hospitaler. Hvis vi ser til den miljømæssige effekt ved en decentral rensning på sygehuset er den reduceret til cirka ca. 1%. Hvis fjernelsen af medicinrester skal have en væsentlig miljøeffekt må der derfor etableres rensning for lægemidler på de kommunale renseanlæg. Problemet er dog at de danske rensningsanlæg ikke designet til effektiv destruktion eller fjernelse af medicinrester og andre resistente organiske forbindelser, og de mest miljøskadelige medicinrester løber i dag lige i gennem disse anlæg.

Mermiss projektet har vist at det kan lade sig gøre at fjerne en meget stor andel af disse stoffer biologisk. Pilotforsøg udført på Skejby Sygehus, Viby Renseanlæg i Aarhus og på Herning Centralrenseanlæg har vist at ved brug af MBBR (Biofilm teknologi, hvor bakterierne gror på små plastbærere) kan man opformere helt specielle bakterier der er i stand til at nedbryde lægemidlerne.

Biologisk rensning er den billigste og mest effektive måde at fjerne lægemiddelstofferne med, sammenlignet med alternative processer. Den nyudviklede biologiske proces med MBBR til efterbehandling af udløbet fra det kommunale anlæg er også langt billigere en de fysisk-kemiske processer (ozon og aktiv kul) der er alternativet og anlægsinvestering er på niveau med et separat anlæg til hospitalsspildevand til trods for at det kommunale anlæg behandler langt større vandmængder.

Skal rensning af lægemiddelstoffer ske på forsyningens R/A ?
Christina Sund
Krüger A/S

Der er ikke nogle vedhæftninger