Kan hurtig DNA sekvensering hjælpe driften af dit renseanlæg
Session
Resumé
Bedre kontrol med og styring af mikroorganismerne, der fjerner kulstof, nitrogen og fosfor fra spildevand vil kunne være i stand til at reducere driftsudgifterne på spildevandsrenseanlæggene (R/A) i de nordiske lande med cirka 50-100 mio. euro om året, og om få år vil DNA sekvensering gøre det muligt at foretage analyser af bakteriekolonierne i spildevandsrenseanlæggene i realtid og på anlæggene. I et nyt projekt støttet af Innovationsfonden skal metoden hurtiggøres, systematiseres og implementeres i et overvågningsværktøj, der skal hjælpe 4 forsyninger med at optimere driften.
Målgruppe
Abstract
I et projekt med deltagelse af Biofos, Aarhus Vand, VCS, Aalborg Kloak, Krüger A/S og AAU, støttet af Innovationsfonden, undersøges om rutinemæssig viden om mikrobielle kolonier – udført ved hjælp af hurtig DNA sekvensering – kan medvirke til at opdage ureglmæssigheder før de opstår og måske medvirke til nye styringsstrategier. Projektet sætter af på 4 eksempler fra fire danske spildevandsrenseanlæg (støtte af VTUF), der omfatter mere end 500 prøver analyseret ved hjælp af DNA sekvensering blev anvendt til overvågning af ændringer i bakteriekolonierne under forskellige procesændringer:
Respons på implementering af avanceret online styring (STAR Control), Fornæs R/A
Online styring blev implementeret i etaper for at sikre sammenhæng mellem ændringerne i den mikrobielle
koloni og effekten af hvert kontrolmodul, efter at en stabil drift var opnået. Online styringsmoduler
inkluderede nitrifikation/denitrifikation, biologisk fosforfjernelse, metal og kulstofdosering m.v..
Udvikling af tidlig varsling af trådbakterievækst, der medfører en dårlig fældning, Aalborg Vest R/A
Overvågning af trådbakterier gør det muligt at opdage stigning i trådantal før bundfældningsværdierne
bliver dårligere og det gør det muligt at reagere hurtigere.
Udskiftning af hele den mikrobielle koloni, Odense NØ R/A
Effekt af arvelighed og miljø i den mikrobielle koloni blev undersøgt ved en fuldskala udskiftning i Odense NØ R/A på Ejby Mølle R/A.
Vurdering af potentialet for anaerob ammoniumiltning i hovedstrømme (ANAMMOX), Ejby Mølle R/A
Overlevelse af ANAMMOX bakterier blev overvåget i hovedstrømmen til Ejby Mølle R/A efter tilgangsstop og potentialet for anaerob ammonimumiltning blev evalueret i fuldskala.
Den viden, der er opnået via dette projekt, vil i projektet under Innovationsfonden blive implementeret i en tidlig varslingstyreplatform baseret på hurtig overvågning af mikrobiologiske ændringer, og dette udvikles og afprøves på de deltagende forsyningers anlæg med følgende fokus:
- Optimering af sedimentation og efterklaring, samt minimering af skum
- Biologisk P-fjernelse
- Anammox proces til kvælstoffjernelse