Når ”data i skyen” bliver til brugbar information

Session

Resumé

Digitalisering og nye måder at tænke IT-systemer er rullet i gang hos forsyningsselskaber, deres rådgivere og i samfundet generelt med præsentation af forskellige løsninger til at sende ”data i skyen”. Det betyder at rådgiverne og planlæggerne heldigvis får bedre og samlede grundlag til deres overblik og planlægning, men hvad med driften?

En helt anden vinkel er at bruge ”skyen” i den daglige drift til at give direkte online information tilbage til brugerne i forsyninger. Kort sagt, at hente maksimal information ud af de store mængder, der leveres til skyen. Formålet skal være at skabe ny viden og støtte til de forskellige brugere af data, baseret på de automatiserede fortolkninger hurtigt, præcist og sikkert.  Vi skal sikre brugerens oplevelse af systemerne til kun at modtage relevante og vigtige information, mere end bare at \"hælde flere data\" i hovedet på forsyningens driftsfolk.

Målgruppe

Abstract

Digitalisering og nye måder at tænke IT-systemer er rullet i gang hos forsyningsselskaber, deres rådgivere og i samfundet generelt med præsentation af forskellige løsninger til at sende ”data i skyen”. Udvikling og drift af spildevandsnettet og renseanlæggene er et komplekst område, der i disse år står højt på dagsordenen i mange kommuner og forsyningsselskaber. Det er f.eks. vigtigt at have præcist overblik over ledningsnettets opbygning og tilstand for at kunne tage de rigtige beslutninger. Det kræver store datamængder og ikke kun et system – det skal være muligt at forskellige systemer kan snakke sammen, så brugerne kan finde information. Det betyder at rådgiverne og planlæggerne heldigvis får bedre og samlede grundlag til deres overblik og planlægning, men hvad med driften når datamængden stiger?

I det hele taget bliver det væsentligt for fremtidens brugere at sikre oplevelsen af, at systemerne faktisk er en hjælp og ikke bare en mulighed for at \"hælde flere data\" i hovedet på forsyningens driftsfolk. Med den voksende cloud teknologi , der er til rådighed i dag, er det relativt nemt at sende meget store mængder af data op i skyen, hvor databehandlingen nu ikke mere begrænses til en processor i en given server, der står på skrivebordet i operatørrummet.  Den store og spændende udfordring bliver derfor kort sagt, at hente maksimal information ud af de store mængder, der leveres til skyen. Formålet skal være at skabe ny viden og støtte til de forskellige brugere af data, baseret på de automatiserede fortolkninger hurtigt, præcist og sikkert.

I fremtiden skal driftsoperatører og planlæggere ikke sidde ved PC’en og kigge på data og kurver for at se om alt er i orden i spildevandsystemet eller på drikkevandsnettet.  Der skal arbejdes i intelligent software og systemer, der giver brugeren relevante og vigtige information, der hvor driften har brug for den.  I fremtiden vil alle kunne få en besked på sin smartphone eller tablet, hvis de skal foretage sig noget. Hvis f.eks. en måler eller et niveau i et bassin kommer uden for sit normale område, eller når der er noget der afviger fra den normale sammenhæng.

På Melby Renseanlæg i Halsnæs Forsyning er man gået i gang med at bruge ”data i skyen” aktivt. Her sender SRO (på en sikkerhedscertificeret kommunikation) udvalgte data fra renseanlæg og afløbssystem afsted til en cloudbaseret online styringssoftware. I samme sikrede kommunikation efterspørger anlægget de opdaterede sætpunkter, og operatørerne modtager fortolkede informationer om hændelser eller beregninger, der er analyseret i skyen og nødvendige instrukser, hvis noget skal gøres.

Når ”data i skyen” bliver til brugbar information
Tine B. Önnerth
Krüger A/S

Der er ikke nogle vedhæftninger