Data, data, data – tilgængelighed og anvendelighed
Session
Resumé
I MUDP fyrtårnsprojektet HEPWAT skal der bl.a. udvikles en it-platform til effektiv indsamling og udnyttelse af de mange forskelligartede data, som er relevante for at optimere og drive forsyningerne effektivt.
It-platformen er baseret på globalt udbredte open source teknologier - og platfomen integrerer GIS, Big Data og lettere adgang til en stor variation af både interne og eksterne datakilder – herunder IoT-datakilder og andre realtidslignende data.
Ved at kombinere GIS, Big Data og en række analyse- og visualiseringsværktøjer skabes en unik mulighed for at forsyningerne selv kan designe og konfigurere konkrete løsninger (moduler/websider) til f.eks. visning, overvågning og analyse af data.
It-platformens arkitektur beskrives, og der vises en række eksempler på løsninger, der er konfigureret til at skabe overblik og understøtte forskellige arbejdsprocesser i en forsyning.
Målgruppe
Abstract
grundlæggende forudsætninger, når forsyningerne skal og vil være effektive. Der optimeres i drift og administration, anlægsbudgetterne prioriteres, og der etableres integrerede løsninger til gavn for miljø og klima. Samtidig er der fokus på f.eks. benchmarking, asset management, business intelligence og cirkulær økonomi o.m.a.
Forsyningerne har mange data til rådighed, men ofte fordelt på flere forskellige systemer med hver deres brugerflade og datakilde, og ofte i forskellige formater. Systemerne ”taler” typisk ikke særligt godt sammen, og selv om de kan tilgås hver især, mistes synergien i at kunne anvende data frit på tværs af datakilder.
I forbindelse med MUDP-projektet HEPWAT (Higher Environmental Performance in Wastewater Systems), udvikles bl.a. en it-platform, der dels skal sikre overblik over tilgængelige datakilder og skabe lettere adgang til data, dels skabe attraktive muligheder for håndtering af data fra mange forskellige datakilder.
It-platformen baseres på ARTOGIS’ eksisterende AGS 3.X GIS-platform og en Big Data Pool til lagring af data.
Der udvikles bl.a. en”data-robotfabrik”, som vil gøre det nemmere at opbygge og konfigurere data-robotter til indsamling og validering af data fra meget forskelligartede datakilder – og tilsvarende udlæsning af data og styrekommandoer.
Ved at kombinere GIS og en lang række analyse- og visualiseringsværkstøjer med muligheden for at håndtere Big Data og mange forskellige datakilder, opnås en unik mulighed for at udnytte de tilgængelige data på tværs af datakilder.
HEPWAT-projektets it-platform opbygges, så forsyningerne selv kan designe selv ganske komplekse it-løsninger med det indhold af data og visninger, der ønskes.
I forbindelse med projektet konfigureres en række konkrete løsninger, der bl.a. vil demonstrere mulighederne for overvågning, monitering, analyse og visualisering ved at anvende data på tværs af datakilder.
Det let tilgængelige brugerinterface vil give et intuitivt overblik for både ledelse samt drifts- og administrativt personale – og vil være oplagt til formidling til f.eks. kunder, samarbejdspartnere og andre interessenter.
Efter projektets udløb frigives udbygningen af AGS 3.x som open source til gavn for hele branchen. Det er derfor også et væsentligt succeskriterium, at andre vil samarbejde om at videreudvikle HEPWAT it-platformen som open source – i første omgang i den danske forsyningsbranche, men udbredes løsningen også udenfor landets grænser, vil dette komme yderligere den danske forsyningsbranche til gode.
HEPWAT fyrtårnsprojektet tager sit it-mæssige udgangspunkt i data omkring spildevandssystemet i Assens Forsyning, men it-platformen vil være ligeså anvendelig til håndtering af andre energi- og forsyningsarters data.