Beslutningsgrundlag for en bæredygtig investeringsstrategi
Session
Resumé
Etablering af beslutningsgrundlag for en bæredygtig investeringsstrategi i kloakprojekter
Kalundborg Forsyning har \'bæredygtighed og innovation\' som primære strategiske pejlemærker. Strategien ligger i forlængelse af kommunens overordnede vision om at skabe ’Den grønne industrikommune’ som tillige indeholder Kalundborg Symbiosen.
For at kunne skabe en bæredygtig og innovativ forsyning må man kunne foretage velfunderede og transparente investeringsbeslutninger baseret på en tydelig forståelse af sammenhængen mellem økonomi og miljøeffekter. Dette er tillige en kongstanke i den asset management tænkning som mange danske forsyninger arbejder med at etablere.
Målgruppe
Abstract
I forbindelse med gennemførelse af et oplandsprojekt i Sdr. Nyrup er der gennemført en analyse af sammenhængen mellem den samlede økonomi (totex) og miljøforbedringen gennem brug af simuleringer foretaget i Mike Urban. Simulering af den gennemsnitlig årlige mængde overløb til Kalundborg Fjord for en række forskellige bassinløsninger er anvendt for at etablere en ”baseline” forståelse af den grundlæggende sammenhæng mellem økonomi og forurening.
Simuleringerne viser, hvordan prisen for fjernelse af den sidste rest overløb stiger eksponentielt. Mulighederne for at forbedre denne sammenhæng gennem innovation er belyst gennem simulering af alternative løsninger: LAR-løsninger, lokal regnvandsrensning samt separat kloakering.
Den resulterende sammenhæng mellem investering og miljøbelastning fra overløb resulterer i spørgsmål, om hvornår en løsning er ’god nok’. En beslutning som i sidste ende er en politisk/økonomisk afvejning. Selvom sådan en analyse giver en god forståelse af prioriteringsrummet for en traditionel ”forsyningsbeslutning”, så er det stadig utilstrækkelig for at kunne tage en beslutning i et samfundsmæssigt perspektiv. Beslutningen bør kunne vejes mod hvilke andre miljøinvesteringer, der potentielt kunne foretages indenfor forsyningens oplandsområder.
Derfor er der gennemført en simulering af kloaksystemet i hele forsyningsområdet for at få en samlet kortlægning af overløbene. Simuleringerne viser, at punktet ved Sdr. Nyrup er det største overløbspunkt. Men for yderligere at styrke beslutningsgrundlaget er der tillige behov for at forstå hvilke typer af recipienter overløbene udledes til samt disses økologisk kvalitet og forsyningens relative bidrag til denne økologiske kvalitet.
Til sammen udgør disse tværfaglige analyser et samlet beslutningsgrundlag, der gør det muligt at foretage helhedsbaserede og samfundsmæssigt bedre beslutninger om investeringer i miljøforbedringer. Der kan derudover også være en række andre forhold, som påvirker beslutningen: kloakkernes tilstand, sammenhæng med øvrigt kloaksystem samt fremtidige strukturplaner.
Tværfaglige analyser af en forsynings kloaksystem og dennes samspil med de omkringliggende recipienter, er en fagligt udfordrende opgave som desværre ofte nedprioriteres i forhold til en hurtig gennemførelse af anlægsprojekter. Men en sådan bred samfundsmæssig forståelse er helt central for at etablere en effektiv investeringsstrategi, der kan sikre at forsyningen bevæger sig effektivt i retning mod visionen om ’en bæredygtighed forsyning’. Samtidig gør disse simuleringer det muligt at etablere en konkret målemetode til at følge forsyningens fremskridt på vejen mod en bæredygtighed, der både er økonomisk, social og økologisk.