PipeInspectionDrone
Session
Resumé
I udviklede lande er afløbssystemet infrastrukturmæssigt, en af de vigtigste og dyreste installationer. Den beregningsmæssige levetid af afløbssystemets ledninger er fastsat til 75 år, men hvorvidt dette er tilfældet afhænger af en række faktorer, som i dag er stort set ukendte. EnviDan har derfor sammen med , Aarhus Vand, Vand Center Syd, Aalborg Universitet (MT og ES), SkyWatch, DTU Compute, IBM, FKSSlamson og C-CORE søgt Innovations Fonden om midler til at gennemføre et nyt og banebrydende droneprojekt, som skal tilvejebringe ny viden om ledningernes fysiske tilstand. Målet er et system som autonomt patruljerer afløbssystemet.
Målgruppe
Abstract
Data har vist, at den faktiske levetid på afløbssystemet er væsentligt lavere end de fastsatte 75 år, nemlig i gennemsnit mellem 40-55 år. Det kan der dog være mange årsager til. I forhold til både planlægning og drift er der i dag et stort behov for viden om, hvordan både den fysiske og driftsmæssige tilstand udvikler sig over tid. Er denne viden tilgængelig, vil det være muligt at optimere driften, samt at sanere ledninger på en måde, der udnytter ledningers fulde levetid med meget store økonomiske besparelser til følge.
Den fysiske tilstand af ledninger bliver i dag inspiceret vha. TV-inspektioner, hvor en fjernstyret bil sendes ned i systemet. Både styringen af inspektionsbilen og klassificering af observationer foretages i dag manuelt. Den tilgængelige viden om ledningernes fysiske tilstand kommer altså i dag fra disse inspektionsvideoer. Tilgangen er både dyr og tidsbekostelig, hvorfor kun små dele af systemet bliver inspiceret årligt. Dette er årsagen til, at kun en lille del af afløbssystemets fysiske tilstand er kendt samt udviklingen over tid er ukendt.
PipeInspectionDrone (PID) projektet er et samarbejde mellem EnviDan, Aarhus Vand, Vand Center Syd, Aalborg Universitet (MT og ES), SkyWatch, DTU Compute, IBM, FKSSlamson og C-CORE, der netop har til formål at tilvejebringe viden om ledningers fysiske tilstand og udviklingen af denne ved høj inspektionsfrekvens af afløbssystemets ledninger. Det endelige mål for PID er et system, der består af en række droner, der autonomt patruljerer afløbssystemet, optager video og vha. computervision/machine learning-teknikker klassificerer observationerne i afløbssystemet. Dataene sendes til rådgiveren via en platform med internet forbindelse, der også oplader dronen, hvorfra data udstilles til forsyningen. Den hyppige autonome TV-inspektion dokumenterer den fysiske tilstand med en langt højere opdateringsfrekvens end i dag, hvilket giver os den manglende viden.
På Dansk Vand Konference vil tankerne bag projektet, samt perspektiverne fremlægges, ligesom vi vil give en status på, hvor langt projektet er idag. Udvidet anvendelse af droner er i høj grad på dagsordnen i dag, og Pipe Inspection dronen er et helt nyt og potentielt game-changing product til den danske spildevandsbranche.