Koordineret klimasikring i Ringkøbing
Session
Resumé
I 2014 blev Ringkøbingområdet ramt af heftige skybrud, som for alvor satte nødvendigheden af en forstærket indsats mod klimaændringer på dagsordenen. Ikke kun forøgede regnmængder fra oven, men også en forventet havvandsstigning på én meter er de udfordringer, som den smukt beliggende by skal håndtere i de kommende år. |
Et klimaprojekt, som Ringkøbing-Skjern Forsyning har iværksat, inddrager Ringkøbing-Skjern Kommune og ”Naturkraft”, et kommende lokalt oplevelsescenter. Projektet er et eksempel på den indbyrdes afhængighed mellem stat, kommune, forsyningsvirksomhed og private investorer, når det gælder strategier, planlægning og beslutningsprocesser og på behovet for effektivt samarbejde, når det gælder om at tage højde for naturens kræfter.
Målgruppe
Abstract
Ringkøbing, beliggende ved Ringkøbing Fjord og tæt på Nordsøen, kan dateres helt tilbage til 1300-tallet. Nærheden til Nordsøen har øvet stor indflydelse på byens udvikling igennem århundrederne. Naturen er blevet tæmmet, og afvanding og foranstaltninger mod høj vandstand har efterhånden fået skabt en stabil afvanding af byen og dens nærområder. I Ringkøbings centrum er kloaksystemet fortsat et fællessystem. Dette skyldes de mange historiske og fredede bygninger, som nemt kan blive beskadiget, hvis der foretages opgravninger i gaderne.
I 2014 blev Ringkøbingområdet imidlertid ramt af heftige skybrud, som forårsagede omfattende oversvømmelser og dermed understregede behovet for yderligere klimasikring af Ringkøbing. I planlægningsprocessen for fremtidig håndtering af regnvand afslørede der sig et meget stort behov for at afklare de forskellige scenarier, for hvilke der skulle planlægges, imellem forskellige instanser: Hvordan skal den danske stat (Kystsikringsdirektoratet) sikre vandstanden i fjorden? Hvordan skal Ringkøbing-Skjern Kommune kunne udarbejde effektive klimaplaner, hvis de ikke kender disse fremtidige scenarier? Og hvordan skal Ringkøbing-Skjern Forsyning planlægge et nyt afløbssystem med 70 års afskrivningsperiode? Kystdirektoratet har lovet Ringkøbing-Skjern Kommune at bibeholde den eksisterende vandstand i fjorden for en periode, men har samtidig fastslået, at frem til år 2100 vil vandstanden stige med én meter. På den baggrund og med NIRAS som rådgiver har Ringkøbing-Skjern Forsyning igangsat et projekt med inddragelse af Ringkøbing-Skjern Kommune og ”Naturkraft”, et kommende oplevelsescenter i Ringkøbing. Formålet er at beskytte byen mod klimaændringer og give borgere, besøgende og turister et indblik i naturens kræfter og disses indflydelse på udviklingen lokalt. Klimaprojektet omfatter beregning af dannelse (og pumpning) af grundvand, afstrømning fra byen og beregninger af konsekvenser for det vandløb, som strømmer gennem bymidten. Der arbejdes på forskellige scenarier, inklusive konsekvenserne for fremtidige arealreservationer med henblik på tilbageholdelse af regnvand og til udnyttelse af arealer til rekreative formål. De involverede parter sigter mod en overordnet løsning, hvor pumpning af grund- og regnvand og håndtering af skybrudsvand kan finde sted på en og samme lokalitet, hvor præsentationen og formidlingen af information om vandet og processerne samtidig kan spille en væsentlig rolle. |
Projektet er eksponent for de udfordringer, som forskellige aktører vil møde med hensyn til kortlægning og valg af handlemuligheder og løbende nyttiggørelse af udviklingsmuligheder: Ringkøbing-Skjern Kommune, som er afhængig af udmeldinger fra den danske stat, Ringkøbing-Skjern Forsyning, som er afhængig af Ringkøbing-Skjern Kommune og de private investorer, som har hårdt brug for designkriterier her og nu.