Høj grundvandsstand i Skagen by. Årsag, løsninger og økonomi

Session

Resumé

Skagen by og en lang række andre byer i Danmark har massive problemer med højtstående grundvand. Indlægget præsenterer en analyse af årsager og mulige løsninger. Analysen peger ikke på en, men på en lang række forskellige årsager til den høje grundvandsstand og tegner desværre også et billede af et voksende problem. En effektiv dræning af store dele af byen er den mest effektive løsning og en række grundejere har også etableret private løsninger. Set ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt vil kollektive drænløsninger være at foretrække, men udfordringen er her, at ingen umiddelbar har ansvaret for etablering og drift af disse. Med indlægget ønsker vi, at sætte fokus på problemet med højtstående grundvand og diskutere løsningsmuligheder, samt de udfordringer der kommer med disse.

Målgruppe

Abstract

Skagen by har flere gange tidligere og sidst i 2014 og 2015 oplevet store problemer med høj grundvandsstand, der har forårsaget overflade- og grundvandsoversvømmelser på terræn og indtrængende grundvand i kældre. Dette er et problem, som er velkendt og i fremtiden kun kan forventes at blive værre.

Der er i årenes løb blevet peget på en lang række årsager til problemerne og forsøg på ansvarsplacering har været mange. NIRAS har derfor i samarbejde med Frederikshavn Kommune, Frederikshavn Vand A/S og Frederikshavn Spildevand A/S redegjort for årsagerne til den høje - og stigende grundvandsstand i Skagen by. I oplægget præsenteres de historiske, nuværende og fremtidige årsager/bidrag, som kan sammenfattes til følgende:

·         Områdets geografi med mange lavtliggende arealer på en odde, som er omgivet af hav giver et naturlig højt grundvandsspejl tæt på - eller over terræn.

·         Klimaforhold i form af kraftige nedbørsintensiteter, øget middelnedbør og havvandsstandsstigning vil yderligere forværre problemet i fremtiden.

·         Utilstrækkelig vedligehold og sløjfning af private og offentlige grøfter i forbindelse med at områder er blevet bebygget.

·         Sløjfning af mere end 2.000 gamle septiktanke og renovering af private ledninger reducerer dræneffekten på private parceller.

·         Gamle utætte spildevandsledninger renoveres og erstattes af nye, tætte rør så dræneffekten ophører.

·         Generel reduktion i grundvandsindvindingen pga. nedgang i vandforbrug og krav til opblanding med vand fra Tolne for at opnå tilfredsstillende vandkvalitet. Endvidere er indvindingen blevet spredt over et større areal og på flere boringer for at opnå en mere skånsom grundvandsindvinding af naturhensyn og bæredygtig vandindvinding. Yderligere vil produktionen på Skagen Vandværk i fremtiden blive reduceret for at imødekomme krav til effektiv og prisbillig vandforsyningsstruktur.

Både historiske og det nuværende Bygningsreglement foreskriver kap 4.5 Stk. 3 at hver ejendom skal håndtere problemet med højtstående grundvand ved private løsninger i form af fx omfangsdræn og pumpebrønde. I analysen er en lang række kollektive løsningsforslag blevet gennemregnet og vurderet. Det viser sig, at kollektiv dræning i store dele af byen på sigt er den mest effektive løsning. Udfordringen i Skagen og i mange andre byer med højtstående grundvand er blot, at ingen umiddelbart har ansvaret for etablering og drift af kollektive drænløsninger. Resultatet bliver, at den enkelte grundejer står tilbage med udfordringen, og det på trods af, at kollektive løsninger samfundsøkonomisk må være meget billigere.

Med præsentationen vil vi gerne sætte fokus de uløste problemer, som mange byer har med højtstående grundvand og lægge op til en diskussion om, hvordan effektive og samfundsmæssige omkostningseffektive løsninger findes.

Høj grundvandsstand i Skagen by. Årsag, løsninger og økonomi
Jacob Birk Jensen
Niras A/S

Der er ikke nogle vedhæftninger