Bio2Boost – Udvikling af starterkulturer til vandværksfiltre
Session
Resumé
I Bio2Boost2 VUDP projektet arbejdes der med udvikling af naturlige starterkulturer til biologiske drikkevandsfiltre, der kan reducere den traditionelt lange indkøringstid for filtrene. Pt. har de første pilotforsøg vist positive tendenser og der videreudvikles i øjeblikket på starterkulturerne. Det forventes, at de kan testes i fuldskala ved indkøringen af KLAR Forsynings nye vandværk primo 2018. Målet er at indkøringstiden for mikrobiologien i filtrene kan reduceres fra typisk 2 – 4 måneder til under 1 måned.
Målgruppe
Abstract
Ved produktion af drikkevand fra grundvand benyttes biofiltre til omsætning af bl.a. ammonium, nitrit og mangan i Danmark og i flere lande i udlandet. Ved idriftsættelse af nye filtermaterialer, hvilket foretages på skønsmæssigt 5 – 10 % af de danske vandværker årligt, koloniseres filtermaterialerne i dag med naturligt forekommende mikroorganismer fra grundvandet. Disse mikroorganismer sætter sig på filtermaterialet og vokser langsomt op som en biofilm, der kan omsætte eksempelvis ammonium, nitrit og mangan i filteret. Længden af denne opstarts- og vækstfase varierer fra vandværk til vandværk og kan typisk tage op til 2 - 4 måneder. I denne periode kan vandet ikke benyttes til drikkevand, men skal afledes til recipient eller kloak. Udover vandspildet, forbruges energi samt mandskabstimer til driften under opstartsfasen. Dette er både dyrt for forsyningerne og belastende for miljøet. Desuden reduceres forsyningssikkerheden for forbrugerne i denne periode, da der skal benyttes grundvand både til indkøringen af biofiltrene samt til den daglige forsyning til forbrugerne.
Traditionelt har der været benyttet forskellige simple tiltag til at reducere denne opstartstid, som f.eks. podning med ’gammelt’ filtermateriale eller filterskyllevand eller recirkulering af vand over filteret. Effekten af disse tiltag er ofte udeblevet og giver ikke en effektiv, stabil, hurtig og repetérbar opstartsperiode. Nyere bioteknologisk forskning på området har vist, at dette skyldes, at de mikroorganismer, der koloniserer filtrene, ikke er hurtigtvoksende. Der findes kendte naturlige mikroorganismer i grundvandet, som kan foretage rensning for ammonium og nitrit, som vokser betydeligt hurtigere. Disse kan benyttes i en opstartsfase indtil den langsomme type naturligt overtager. Hvis de hurtige mikroorganismer kan opformeres på podefiltermaterialer og tilsættes i en lille mængde (få %) til nye filtermaterialer og kolonisere disse hurtigt, vil opstartstiden kunne reduceres betydeligt, hvilket vil have stor nytteværdi for forsyningerne.
Bio2Boost projektet har udviklet og testet podematerialer i pilotanlæg og målt en positiv effekt. I Bio2Boost2 VUDP projektet arbejdes der videre med optimering af podematerialerne og test af samme på fuldskala vandværker.
Indlæggets indhold
- Baggrunden for behovet for udvikling af starterkulturer – Herunder besparelser i energi, vand, tid og økonomi
- Princippet for opformering af starterkulturer
- Testresultater bl.a. fra pilotanlæg
- Perspektiv nationalt og internationalt ved udvikling af effektive starterkulturer