Saltholdige grundvandsressourcer – RO løser problemet
Session
Resumé
Vandværker på bl.a. Sejerø og Sjællands Odde har igennem mange år haft problemer med at overholde drikkevandskravene for diverse salte og naturlige organiske stoffer på grund af indvinding fra kystnære områder. Efter flere års søgen efter bedre grundvandsressourcer - uden held - besluttede Kalundborg Forsyning i 2015, at der i stedet måtte findes en teknisk løsning på problemet på Sejerø. I foråret 2017 er der idriftsat et nyt vandværk med omvendt osmose (RO) membrananlæg på øen. Dette er det andet RO anlæg der er idriftsat til afsaltning af brakvand i området i 2017.
Målgruppe
Abstract
Indvinding af grundvand fra kystnære områder kan give udfordringer med indtrængen af havvand og risiko for forhøjede saltindhold i boringerne. Derfor stilles store krav til kontrol af bl.a. ledningsevnen og indvindingsflowet fra de enkelte boringer således saltfronten kan holdes på sikker afstand; men sådanne tiltag er ikke tilstrækkelige i alle områder og bl.a. på Sjællands Odde og ø’er som Sejerø, kan det være vanskeligt at oppumpe tilstrækkeligt vand til forsyningen, samtidig med at saltindholdet holdes stabilt og lavt. Hvis det samtidig ikke er muligt at få leveret drikkevand med lavt saltindhold fra andre forsyningerne indenfor en økonomisk acceptabel ramme, er et sidste alternativ en teknisk løsning med afsaltning med RO membrananlæg. Derfor besluttede Kalundborg Forsyning at bygge et nyt fælles vandværk på Sejerø, hvor der indgik afsaltning med RO membraner i behandlingsprocessen.
Da myndighederne ikke tidligere har haft afsaltningsanlæg til drikkevandsproduktion i området, har der indledningsvist været lavet en grundig teknisk beskrivelse af anlæggene og beregninger af tilhørende vandkvaliteter både til afløb og vandforsyning.
I selve vandbehandlingsanlægget, som nu er opført og idriftssat, foretages der en indledende traditionel vandbehandling med iltning og filtrering. Herefter afsaltes en delstrøm af vandet i RO membrananlæg og vandets pH justeres i en membranafgasser, hvorefter det opblandes med ikke afsaltet vand i rentvandsbeholderne. Saltindhold, turbiditet og pH overvåges on-line igennem anlægget. Saltindholdet i drikkevandet kan justeres efter ønske via by-pass delen af ikke afsaltet vand.
De første vandanalyser fra vandværkerne med RO anlæg viser en sikker overholdelse af drikkevandskravene for saltindhold og organisk stof og gode erfaringer fra de første måneders drift samt enkelte overraskelser.
Indlæggets indhold
- Indvindingsproblematikken i kystnære områder
- Opbygning af RO membran anlæg og funktionsmåde
- Myndighedskrav til RO anlæg og afledninger
- Vandkvaliteter i indløb, spildevand samt drikkevand
- Praktiske erfaringer med drift af RO anlæg – lessons learned.