Partnering som samarbejdsmodel i store anlægsprojekter
Session
Resumé
Den danske forsyningssektor har et stigende behov for at finde løsninger, der sænker omkostningerne og mindsker risikoen ved byggeprojekter. De traditionelle entreprise- og samarbejdsmodeller kan være problematiske, da aktørerne ofte står med forskelligt rettede interesser og uden egentlige fælles mål. Der er derfor behov for at udvikle og anvende nye løsningsmodeller, der tidligt i projektet kan sikre en bred inddragelse af erfaringer fra de rigtige folk, inden der træffes vigtige beslutninger om valg af teknologier og løsninger. Dette indlæg bygger på erfaringerne fra etableringen af Danmarks største drikkevandsbeholder. Projektet er gennemført ved brug af samarbejdsformen partnering, hvor HOFOR som bygherre har høstet en række værdifulde erfaringer. Indlægget vil diskutere værdien og udfordringerne ved partnering og komme med forskellige forbedringsforslag til samarbejdsmodellen.
Målgruppe
Abstract
HOFOR har igennem en årrække afprøvet forskellige entreprise- og samarbejdsformer med større eller mindre succes. Da Danmarks største rentvandsbeholder til forsyning af rent vand til København (Tinghøj, Beholder 12) skulle anlægges, blev samarbejdsformen partnering valgt.
Som følge af projektets kompleksitet og størrelse, blev det valgt at gennemføre projektet i partnering, da de traditionelle entreprise- og løsningsmodeller erfaringsmæssigt har givet en række udfordringer.
Projektet blev udbudt i tidlig partnering, som betød, at der efter en indledende skitsering blev gennemført en udbudsrunde, hvor to samarbejdspartnere blev valgt. Krüger blev valgt som rådgiver og NCC som hovedentreprenør.
I det systematiske samarbejde var der fokus på tillid og ærlighed, hvorved de bedste løsninger blev fundet undervejs bl.a. ved brug af den samlede mængde erfaringer fra deltagerne til at optimere projektet.
Projektet blev indledt med en samprojekteringsfase, hvor projektet detaljeret blev gennemarbejdet til et samlet hovedprojekt med tilhørende tegninger. Der blev arbejdet med åbne kalkulationer med udgangspunkt i en partneringaftale mellem de involverede parter med en samlet targetpris. Den høje bygbarhed har medført høj kvalitet i byggeriet, overholdelse af tidsplanen samt overholdelse af den samlede budgetramme. Anlægget blev sat i drift i februar 2017.
Projektet har vist HOFOR, at partnering kan være en vej til succesfulde projekter, men at det kræver, at de rette personer sættes sammen, at der arbejdes bevidst med teambuilding, samt at processen hele vejen igennem faciliteres og vedligeholdes.
Den største udfordring ved at bruge partnering er, at den traditionelle entreprisemodels diskussioner af ekstraarbejder nu erstattes af diskussioner af, hvilke tilkøb som berettiger til forhøjelse af targetprisen. I dette projekt blev konflikter undgået gennem et solidt og tillidsfuldt samarbejde imellem projektets partnere. HOFOR arbejder fremadrettet med at nye ideer til hvordan samarbejdet i fremtidige projekter kan forbedres yderligere