Nye indvindingstilladelser i nye tider

Session

Resumé

Foredraget tager udgangspunkt i de erfaringer HOFOR har gjort sig i forbindelse med at HOFOR i 2016 og 17 har fået meddelt godt 40 nye indvindingstilladelser til den regionale vandindvinding. Der vil blive lagt vægt undersøgelses- og vurderingsmetoder i forhold til vandindvindingens påvirkning af vandløb og anden våd natur, vandkvalitet og vandressourcen generelt. Der bliver taget udgangspunkt i forhandlingsprocessen med myndighederne og de vilkår, som endeligt er stillet, i HOFORs nye vandindvindingstilladelser.

Foredraget vil dele erfaringer som vil være et værdifuldt udbytte for såvel forsyninger som kommuner.

Målgruppe

Abstract

Mange forsyninger skal have fornyet sine indvindingstilladelser i de kommende år. Der er ”siden sidst” sket mange ændringer. Forsyningerne er blevet selvstændige selskaber, det er nu kommunerne, der er myndighed, og der er kommet vandområdeplaner, naturplaner, habitatdirektiv, grundvandsdirektiv og meget andre. Eksempelvis har påvirkning af vandløb og naturområder fået en mere fremtrædende rolle end tidligere, men hvordan foretager men den ”rigtige” vurdering af vandindvindingens påvirkning, og hvor vidtgående vilkår kan der stilles?

Der kan såvel hos myndigheden som forsyningen være tvivl, om hvornår formalia er opfyldt. Der kan være usikkerhed om hvilke vilkår, der kan stilles og med udgangspunkt i hvilken lovgivning/planer/direktiver. I HOFOR har vi gennem 2016 og 17 fået fornyet godt 40 indvindingstilladelser fordelt på 16 kommuner. Vi har derfor – sammen med kommunerne – været tvunget til at tage stilling til en række af ovennævnte spørgsmål, og har derfor også en række bud på svarene.

Foredraget vil komme omkring emner som: metoder til vurdering af påvirkning af vandløb og naturområder, påvirkning af grundvandressourcen både på lokalt og regionalt niveau, kumulerede effekter og endelig hvor vidtrækkende vilkår kan der egentlig stilles indenfor Vandforsyningslovens rammer, herunder selvsagt vilkår og metoder til overvågning af ovenstående. Sidst men ikke mindst: hvordan man kan vurdere den kommende udvikling i grundvandskvalitet, og sikre at den ikke forringes?

 Indvindingstilladelserne skal kunne holde i 30 år. Det er derfor vigtigt, at alle vilkårene i en tilladelse har et tydeligt formål. Intetsigende vilkår, der umiddelbart kan synes som en bagatel, kan over årene blive en væsentlig driftsmæssig byrde, uden at de hverken tilfører forsyningen eller miljøet værdi. Det er tillige vigtigt, at eksempelvis overvågningsvilkår formuleres på en måde, så indholdet let kan ændres, hvis der over tid viser sig behov herfor.

 

Nye indvindingstilladelser i nye tider
Jens Rasmussen
HOFOR A/S

Der er ikke nogle vedhæftninger