Programledelse til realisering af merværdi i klimaprojekter
Session
Resumé
Merværdi er blevet en af tidens buzzwords også når det kommer til klimatilpasning, men hvordan skabes merværdi, og hvordan sikrer vi, at den skabte merværdi høstes og bliver til mere end ordet i sig selv?
Målgruppe
Abstract
I klimaprojekters tidlige faser er ønsket om merværdi med til at udvikle og forme projekterne. Der arbejdes med mål, rammer og principper og ofte udvikler projekterne sig til komplekse størrelser, hvor tekniske løsninger væver sig ind i infrastrukturelle og arkitektoniske løsninger.
Kompleksitet er et vilkår når det er klimatilpasning vi taler om for projekter af denne type er ofte multifunktionelle, særligt hvis de skal give merværdi. Når klimaprojekterne står færdige holder kompleksiteten ikke op - så er det brugerne, som skal kunne mærke merværdien og være med til at realisere den ved at skabe liv og fylde de nye klimatilpassede rammer ud. I samskabende projekter vil brugerne allerede være med fra begyndelsen.
Den svære udfordringer i klimaprojekter er ofte styring før under og efter projektet plus arbejdet med omsætning visionerne til virkelighed. Tværfagligt samarbejde med mange interessenter, økonomi og nye ikke standardiserede løsninger giver projektledelsen kamp til stregen og mange gevinster indfinder sig først lang tid efter at selve anlægsprojektet er afsluttet.
Fra andre brancher med stor kompleksitet er tiden moden til at hente et nyt værktøj ind, nemlig programledelse. Programledelse er en styringsmodel, der sætter spot på merværdien og sikrer, at de gevinstmål, der ligger til grund for igangsættelsen af et projekt bliver til reelle gevinster også efter projektets afslutning.
Et oplæg om programledelse på Dansk Vandkonference 2017 vil være en invitation til forsyningsselskaber og kommuner til at indgå i et samarbejde om afprøvning af programledelse i vandsektoren. Oplægget vil med fokus på udvalgte programledelsesdiscipliner som kommunikation, gevinstrealisering, interessenthåndtering og organisering kunne skabe interesse for styringsmodellen og dermed medvirket til en øget merværdirealisering i fremtiden. Det vil ikke alene være i klimaprojektsammenhæng at styringsmodellen vil kunne anvendes. Oplægget vil pege på modellens anvendelighed i det daglige arbejde med effektivisering, innovation og planstrategiske mål.