Asset management i Glostrup Forsyning

Session

Resumé

Asset management – også for mindre forsyninger

Hos Glostrup Forsyning har man inden for drikkevand indført asset management. Det har været en relativt let og hurtig proces fordi det kunne gøres ved at supplere til deres ledelsessystem til drikkevandssikkerhed (ISO 22001) med ganske få ting. Det handler om at udnytte synergi mellem nye metoder fra asset management og kravene til fødevaresikkerhed.

Risikovurdering er grundlaget for at kunne målrette indsats og ressourcer i både drift og anlægsprojekter. Ved at ”genbruge” risikovurderingen fra DDS (eller HACCP) er vejen til asset management væsentligt forkortet for vandforsyninger der ønsker at blive endnu skarpere på deres ressourceanvendelse.

Tilsvarende vil spildevandsselskaber som har enten miljøledelse eller DSS kunne \"genbruge\" elementer fra disse ledelsessystemer til asset management.

Målgruppe

Abstract

 

Asset management er i løbet af de senere år kommet på dagsordenen i vandsektoren. Flere steder har det imidlertid vist sig udfordrende at implementere metoderne, fordi de praktiske erfaringer stammer fra store britiske selskaber og ikke umiddelbart lader sig omsætte til den danske vandsektor. NIRAS har rådgivet Glostrup Forsyning og har hjulpet med at implementere metoderne. Forsyningens ledelsessystem til drikkevandssikkerhed har været et godt udgangspunktet for asset management. Selve ledelsessystemet kan umiddelbart indgå i asset management. Der skal suppleres noget om hvordan forsyningen holder viden ajour omkring anlæggenes tilstand og kritikalitet samt kobling til en systematisk prioritering af ressourceanvendelse i driften og generering af anlægsprojekter.  Da stor set alle danske vandforsyninger har indført DDS eller HACCP er erfaringer fra Glostrup er derfor relevante for alle vandforsyninger der ønsker en mere systematisk og gennemskuelig/dokumenterbar tilgang til anvendelse af ressourcer i drift og anlægsprojekter.

Metoderne i asset management gør Glostrup Forsyning i stand til at planlægge og prioritere driftsaktiviteter og anlægsinvesteringer rettidigt og endnu mere målrettet end før. Grundlæggende handler det om at indføre systematikker til at indsamle og anvende data om anlæggenes tilstand og performance. For at kunne gøre det har det vist sig afgørende at involvere driftsmedarbejderne så de til fulde forstår formålet med registreringer og kan se at data anvendes. Indførelsen af asset management har således også været et kompetenceløft til medarbejderne.

Asset management i Glostrup Forsyning
Christian Rosen Balder
NIRAS

Der er ikke nogle vedhæftninger