Beslutningsgrundlag når mavefornemmelsen ikke helt er nok
Session
Resumé
Svendborg Vand vedtog sidste år en fremsynet bæredygtig politik for grundvandsbeskyttelse og er nu ved at udvikle sine egne strategier og indsatsplaner. Det er reelt langsigtet arbejde med en tidshorisont på 100 år og mere til. Opgaven kan meget vel ende med at involvere flere hundrede lodsejere med individuelle forhandlinger, der kan tage op mod 10 år. Dertil kommer skiftende lokalpolitik, lovgivning, miljøudvikling og andre eksterne usikkerheder 20, 30, og 100 år ud i fremtiden. Snart kommer der også en ny DK:grundvandsmodel for hele Fyn, hvorved BNBO og grundvandsmagasiner kan ændre placering, udbredelse og kapacitet. Hvordan skal viden og data håndteres og organiseres på en sådan opgave? Svendborg Vand har valgt at benytte GIS (Little/BigData) og databasealgoritmer for at hjælpe projektledere, beslutningstagere, bestyrelser, myndigheder og borgere med at få overblik og vælge rigtigt.
Målgruppe
Abstract
Svendborg Vand har igangsat udviklingen af et kraftfuldt og fleksibelt GIS-værktøj i samarbejde med Geopartner. Værktøjet skal indsamle og behandle offentlige og frie data til at hjælpe lægfolk med at forstå og håndtere konsekvenser af relativt komplicerede tekniske dispositioner på et projekt med et meget langt tidsperspektiv. Desuden skal det være muligt at oprette sine egne datalag, samt \"lege\" med data og være kreativ i sine variationer. Det berørte område for grundvandsdannelse vil blive inddelt i felter, hvor værdier fra datalag vil opsamles. Lagene skal kunne grupperes og samles i kategorier. Slutresultatet bliver f.eks. røde, gule og grønne felter med en simpel værdi fra -10 til +10. Oftest er beslutningstagerne ikke teknikere, og derfor er der brug for at de sættes i stand til at træffe beslutninger, som er baseret på mere end en mavefornemmelse. Omkostninger skal som regel kunne estimeres - og gerne hurtigt og smertefrit - ved alle mulige og umulige scenarier. Man skal kunne skifte mening og tillægge visse oplysninger en højere værdi og umiddelbart få et visuelt resultat. Dertil kommer hele det administrative mareridt ved at håndtere matrikulær status, lodsejer kommunikation, lovgivning og brevudveksling, status for deklarationer, med flere hundrede berørte borgere over en meget lang projektperiode. Det forventes at forberedelserne til en bæredygtig, prisbevidst og sammenhængende plan kommer til at tage op mod 10 år før arbejdet med at etablere sammenhængende natur og skov ovenpå grundvandsmagasinerne påbegyndes.
For selve udviklingen af IT værktøjet har vi valgt følgende strategi som vi mener giver det mest udbytterige forløb, en arbejdsmetodik, hvor vi arbejder iterativt, med relativt korte iterationer.
Det sikrer følgende:
- Løsningen vil hurtig blive funktionel i form af en fungerende prototype. De efterfølgende iterationer vil berige prototypen med mere data og mere præcise analyseresultater
- Korte iterationer har til formål at reducere udviklingstiden, ved kun at arbejde på data og funktioner, der giver indlysende værdi til opgaven
- Vi får ikke arbejdet os ud af en tangent. Hvis vi endelig gør, er det relativt nemt at stoppe igen, uden det har kostet for meget
- Vi fokuserer på gentagne lave små milepæle og dokumenterer fremdriften gennem disse
- En ’flyvende’ aflevering, hvor I under hele arbejdet er med på sidelinjen som aktive deltagere og aftagere af iterationerne. Det giver jer en fleksibel mulighed for at være medvirkende til at påvirke resultatet både før- under- og efter.
Det er intentionen at GIS værktøjet (open source) vil gøre forsyningsselskabet meget handlekraftigt og vil kunne fremskynde og effektivisere planlægning, udvikling og implementering af en strategi for grundvandsbeskyttelse - herunder udlægning af områder til skovrejsning, i samarbejde med flere myndigheder, samt hjælpe med at foretage de fornødne investeringer til jordopkøb, jordflytning, afgrødekompensation ved ændret dyrkningspraksis og meget andet.