Skensved Å og Køge Nord – vandløb, moser og byudvikling!

Session

Resumé

Et større område ved Køge Nord står overfor byudvikling, og håndtering af regnvand skal i den forbindelse designes sådan at den lokale recipient Skensved Å ikke belastes yderligere af dette fremtidige område. Et vandløb, som allerede i dag oplever problemer med oversvømmelser. Omfattende målinger i vandløbet og den hydrauliske model gør det muligt at beskrive den rurale afstrømning direkte, på de historiske hændelser.

En række områder langs Skensved Å oplever i dag problemer med oversvømmelser, og en øget udledning fra Køge Nord vil også bidrage til en øget vandføring i vandløbet – afhængigt af afløbstal fra det nye område. Dette betyder at løsningerne i og omkring Køge Nord vil skulle tage højde for dette samtidigt med at alle interessenter i området så vidt muligt tilgodeses.

Målgruppe

Abstract

I forbindelse med anlæggelse af den nye Ringstedbane står området omkring Køge Nord overfor en massiv byudvikling med blandt andet en række bolig- og erhvervsområder samt selve stationsområdet. Håndteringen af regnvand i dette nye område er overordnet beskrevet i masterplaner, dog uden hensyn til tilstand af de lokale recipienter – i dette tilfælde Skensved Å.

Den traditionelle fremgangsmåde har oftest været anlæggelse af regnvandsbassiner til forsinkelse, med afløbstal bestemt ud fra oplandsarealerne. Ved hydraulisk belastede vandløb vil meget lave afløbstal give anledning til meget store volumener i de opstrømsliggende regnvandsbassiner og kombinationen af dette – meget lange tømningstider, som er et problem ved koblede regnhændelser.

Skensved Å er et vandløb, som primært er domineret af afstrømning fra rurale oplande, hvilket giver lavere spidsbelastninger og en forsinkelse i afstrømningen, men samtidigt også betyder afstrømning i længere tid. Dette skal ses i forhold til den urbane afstrømning, som typisk er kortvarig med en højere spidsbelastning, som giver problemer i forhold til afløbssystemer. Ved hjælp af en omfattende historisk måleserie er der opstillet en afstrømningsmodel, som baserer sig direkte på de målte flows i Skensved Å. Dette danner udgangspunkt for beskrivelsen af vandføringen i Skensved Å, ved den dimensionsgivende hændelse, og betyder samtidigt at udfordringerne med beskrivelse af den rurale afstrømning i den hydrauliske model kan omgås. Dette betyder så også at statistikken, som normalt laves på den anvendte nedbør, må laves direkte på den resulterende afstrømning, som måles i form af vandføringen i Skensved Å.

Langs Skensved Å er der flere områder, hvor moser og engområder dominerer, hvilket betyder meget flade områder, højt grundvandsspejl og lavt vandløbsprofil. Disse områder vil ofte opleve oversvømmelser fra Skensved Å, hvilket også bekræftes af de indledende modelresultater. Det vil sige at vandløbet allerede i dag har svært ved at håndtere de naturligt afstrømmende vandmængder, og en yderligere udledning fra Køge Nord vil alt andet lige medføre en øget vandføring.

Fastsættelse af afløbet fra Køge Nord er som sagt kritisk, både for situationen i Skensved Å, der allerede i dag er hydraulisk belastet, og for dimensioneringen af de anlæg, der skal forsinke regnafstrømningen fra Køge Nord. Udformningen af disse anlæg er ikke på nuværende tidspunkt besluttet, men der er overvejet en række alternative løsningsformer, som skal kvalificeres yderligere i den nærmeste fremtid.

Forhåbentligt vil det blive muligt at designe løsninger, der tilgodeser de mange interesser, som er langs Skensved Å i dag. Både den kommende byudvikling ved Køge Nord, de nuværende byområder, som i dag bruger vandløbet som recipient, borgere, landmænd og naturinteressenter.

Skensved Å og Køge Nord – vandløb, moser og byudvikling!
Anders Skovgård Olsen
Krüger A/S

Der er ikke nogle vedhæftninger