Geofysik i filtre - 3D kortlægning af filterkage (3D-fil)
Session
Resumé
Præsentationen vil belyse de foreløbige resultater af VUDP-projektet ” Geofysik i filtre - 3D kortlægning af filterkage (3D-fil)”. Projektgruppen, bestående af Lemvig Vand og Spildevand, VIA University College, Aarhus Universitet og NIRAS, vil vha. udvikling af et geofysisk værktøj undersøge, hvorvidt returskylsprocesserne på Lemvigs Vandværker er optimale eller kan forbedres. Både i forhold til besparelser i mængden af vand, der bruges, i forhold til oprensningseffekten på deres returskyl og i forhold til drikkevandskvaliteten.
Målgruppe
Abstract
I Danmark er drikkevandet baseret på grundvand, som oprenses ved en række simple, men effektive, oprensningsmetoder i form af iltning og filtrering af vandet. På mange vandværker foregår dette i åbne sandfiltre (gravitationsfiltrering). Returskylleprocessen er nødvendig for at rense sandfiltrene og dermed sikre drikkevand, som overholder de fysiske og kemiske krav til vandkvaliteten. Processen er simpel og har vist sig at være driftssikker igennem flere årtier. Skylleprogrammerne og skyllehyppigheden er dog på mange vandværker baseret på skøn og de dertilhørende rutiner fx 2 ugentlige skyl. Det har været svært for vandværkerne konkret at eftervise, hvor effektive disse returskyl er.
For at imødegå ovenstående problemstillinger har Lemvig Vand og Spildevand i samarbejde med VIA University College, Aarhus Universitet og NIRAS fået bevilliget VUDP-fondsmidler til projektet ” Geofysik i filtre - 3D kortlægning af filterkage (3D-fil)”. VUDP-projektet gør op med status quo og vil ud fra en videnskabelig tilgang anskueliggøre mulighederne for at optimere returskylsprocesserne, således at disse kan reduceres uden at drikkevandskvaliteten forringes. Ved at optimere returprocesserne forventes det, at skylletiderne samt skyllehyppigheden kan estimeres bedre til gavn for drikkevandskvaliteten samt med henblik på at reducere den daglige drift og vedligeholdelse.
For at optimere returskylsprocesserne vil projektpartnerne udvikle et operationelt geofysisk udstyr, som let kan flyttes fra vandværk til vandværk og ikke kræver ændringer af eksisterende installationer på vandværket, hvorved det vil blive økonomisk tilgængeligt for selv mindre vandværker. I projektet vil en geofysisk målemetode baseret på den velkendte DC/IP-metode samt tilhørende udstyr blive udviklet til at udføre kontinuerte målinger i de åbne filtre. DC/IP-målingerne er følsomme over for okkercoatingen på overfladen af sandkornene, hvorved disse tydeligt vil give et målbart geoelektrisk respons i form af ændrede geoelektriske modstande. Responset og dets tidslige ændringer vil kunne følges over filtergangtiden samt under returskyllet, således at okkerudfældingen kan følges, samt eventuelle ”ikke oprensede” områder kan erkendes efter endt skylning.
Nærværende præsentation vil belyse projektets foreløbige resultater.