Merværdi-værktøj, evaluering af klimatilpasningsprojekter

Session

Resumé

I disse år investeres der millioner af kroner i klimatilpasning. Den lokale kontekst er forskellig, men ens for dem alle er, at de opleves af de mennesker, der bruger områderne, og de indgår i et miljø, der er mere eller mindre naturpræget. Det sætter nogle krav til projekternes udformning og indhold – vi ønsker, at klimatilpasningen skaber værdi, og gerne mere end blot at kunne håndtere regnvandet. Men hvad er mere værdi, og hvordan vurderer vi det?

 

Målgruppe

Abstract

Det er opfattelsen, at der indtil videre ikke findes en fælles platform til at sikre forståelsen af merværdibegrebet, og dermed dokumentere dens tilblivelse. Vi ser derfor et behov for en positiv evalueringskultur, hvor vi sætter øget fokus på forståelsen af merværdi begrebet. Derfor har KLIKOVAND sammen med Orbicon sat sig for at udvikle et værktøj til evaluering af merværdierne i et klimatilpasningsprojekt. Således også at skabe en platform til indsamling af viden og erfaring, som nye projekter kan bygge videre på. Værktøjet er tænkt som et let anvendeligt værktøj, som skal kunne anvendes af en bred brugergruppe, såvel kommuner, forsyninger, som private grundejere, vejlaug med videre.

Man kan udvikle sit klimatilpasningsprojekt med hensyn til øgede naturkvaliteter, mikroklima regulering, oplevelsesværdi for mennesker. Man kan sikre, at anlægget understøtter og styrker særlige identitet, der er på det sted, man skal klimatilpasse, og at anlægget forankres, og der tages ejerskab gennem en bevidst inddragelse af borgere. Nogle klimatilpasningsprojekter rummer flere af aspekterne end andre, men samlet for dem alle er, at der skabes synergi mellem en konkret problemstilling, klimasikringen, og umiddelbare opnåedelig potentialer, som giver anlægget merværdi.

Værktøjet er bygget op omkring følgende overordnede temaer med et antal underliggende parametre angivet i parentes:

  • Klimatilpasning (2 parametre)
  • Biodiversitet (4 parametre)
  • Mikroklimaregulering (4 parametre)
  • Individ (5 parametre)
  • Fællesskab (4 parametre)
  • Stedsidentitet (3 parametre)
  • Økonomi (3 parametre)
  • Fakta hvor baggrundsdata for projektet udfyldes

Med værktøjet er det muligt at udarbejde en nulpunktsmåling samt en slutevaluering. Derudover er det tanken at udvikle værktøjet til at være målsætningsværktøj, som kan danne grundlag for en samlet forståelse for den helhedsorienterede tilgang til løsning af projektet. Redskabet kan derfor bidrage til at kortlægge potentialerne i et projekt og realisere dem ved at arbejde fokuseret med merværdi-parametrene fra start til slut. Det er dermed tanken, at værktøjet bliver et udbredt vidensdelings- og formidlingsværktøj for nye klimatilpasningsprojekter, ligesom holdet bag merværdiværktøjet håber, at det kan bidrage til mere helhedsorienterede udviklingsprocesser i klimatilpasningsprojekterne.

Merværdi-værktøj, evaluering af klimatilpasningsprojekter
Karin Kragsig Peschardt
Orbicon A/S

Der er ikke nogle vedhæftninger