Favrholm – en bydel hvor vandet styrer

Session

Resumé

Vand definerer vores nye byer. Når regnvandshåndtering på terræn er et mål i principprogrammerne for nye byudviklingsområder, så spiller vandhåndteringen ofte en dominerende rolle i arealudviklingen. Udarbejdelsen af en ”Landskab, Natur og Klimaplan for Favrholm” giver os interessante erfaringer med en højt målsat klimatilpasning i ny by.

Målgruppe

Abstract

Regnvandshåndtering på terræn har potentiale til at blive styrende for arealanvendelsen i ny-planlagte byområder. Det er tilfældet af to simple grunde; nemlig at meget vand fylder meget og vand løber nedad.

Den nye bydel Favrholm i Hillerød er sådan et eksempel, hvor Hillerød Kommune tidligt opstillede ambitiøse mål for klimatilpasningen på grund af områdets særlige forudsætninger, fx at Favrholm måtte ikke bidrage til oversvømmelser af åer nedstrøms, i bl.a. Hillerød by. Målet var at forsinke en klimafremskrevet 100 årshændelse. På den baggrund fik Hillerød Kommune lavet en detaljeret hydraulisk model for overfladevand i området – modellen danner grundlag for den videre bearbejdning af området.

Efter udarbejdelsen af en Helhedsplan for Favrholm, finder Hillerød Kommune det nødvendigt at få udviklet en ”Landskab, Natur og Klimaplan”, som konkretiserer Helhedsplanens ambitioner inden for de tre temaer, og samtidig sikrer, at de tre emner spiller sammen og understøtter hinanden. Helhedsplanen havde på forhånd fastlagt hovedstrukturerne i området, som bebyggelsesstrukturer og infrastruktur. I ”Landskab, Natur- og Klimaplanen” skulle alt regnvand styres til de friarealer, hvor der kunne etableres forsinkelsesbassiner. Men nogle friarealer tilbød mindre plads, end hvad der var behov for, og nogle lå ’for højt’ i terrænet til, at vandet ville flyde dertil. En kobling af en 3D-terræn model og en hydraulisk Mike-model tegner et tydeligt billede af dette. Så her lå planens helt store udfordring.

Resultatet kunne være blevet en altomfattende terrænomdannelse, en øvelse som ville dominere byområdet og besværliggøre andre landskabsfunktioner. Alternativt kunne man vende tilbage til start og revurdere servicemålene for regnvand på terræn. Begge tilgange ville få kabalen til at gå op, men ingen af dem at foretrække i sin rene form. Den afbalancerede løsning krævede derfor både justeringer af Helhedsplanen, en differentiering af servicemål på byggefeltniveau, og en grundig terrænbearbejdning i Landskab, Natur og Klimaplan for Favrholm. De ambitiøse mål for klimasikring blev bibeholdt.

Projektet viser, at planarbejde er en fleksibel størrelse, hvor planerne – være det sig den arkitektoniske Helhedsplan eller efterfølgende planer, bør kunne rumme de ændringer der viser sig nødvendige, efterhånden som vidensniveauet øges – og at man skal være parat til at justere på planerne for at få alle ender til at mødes. Dette har uden tvivl været afgørende for udviklingen af bæredygtige og afbalancerede planer for Favrholm.

Favrholm – en bydel hvor vandet styrer
Mette Boye Nielsen
Orbicon A/S

Der er ikke nogle vedhæftninger