Anvendelse af online ammoniummålinger til filteroptimering

Session

Resumé

Mange vandværker har problemer med at overholde kravene til ammonium. Optimering af filterdriften kan nogle gange afhjælpe dette. Ofte foretages disse optimeringer på baggrund af enkeltmålinger på ammonium, men er det tilstrækkeligt? Generelt er kendskabet til variationerne i ammoniumindholdet på konkrete anlæg ret lille.

På ældre vandværker ses der oftere overskridelser på ammonium. Målinger med en ammonium-sensor har hjulpet Aarhus Vand med at optimere ammoniumfjernelsen på Åboværket. I stedet for at udskifte filtermaterialerne, har vi i stedet kunnet optimere filterdriften og filtrene kan derved formentlig køre anlæggets levetid ud. Lige nu samarbejder Aarhus Vand med Fagerberg om at teste en mere prisbillig ammoniumsensor med henblik på at sikre billigere data til filteroptimering i fremtiden.

Målgruppe

Abstract

I dag bygges der i stor stil nye og mere effektive vandværker, som er designet til at møde nutidens krav til vandkvalitet. Næsten alle danske vandselskaber råder dog over ældre anlæg, som er designet i en anden tid, hvor fx vandkvalitetskravene var anderledes. Disse anlæg har stadig en lang rest-levetid, og for at kunne møde nutidens krav skal disse anlæg i højere grad have fokus og optimeres.

I løbet af 2015 sås nogle gange udsving i vandkvaliteten på Åboværket, hvor det også enkelte gange overskred drikkevandskravene. Det var primært overskridelser på ammonium, men også andre parametre viste stigende niveauer. Det medførte, at man var nødt til at gennemgå driften af anlægget og se mere på filterdriften. Der blev opsat en kontinuerlig måling af ammonium med sensorer op på et par af filtrene. Filterskyl og –drift på alle filtre blev gennemgået og der fandtes flere forhold, som ikke var optimale. En nærliggende konklusion var at udskifte filtermaterialerne. Det ville nok også være det oplagte, hvis anlægget havde en længere levetid end 6 år. Derfor blev der set på mulighederne for en optimering af filterdriften med fokus på at undgå udskiftning af filtermaterialer.

Gennem forsøgene med filteroptimeringen viste det sig, at ønsket om en lav basisdrift på Åboværket ikke var foreneligt med en god filterdrift på værket. Flere forhold kunne optimeres og det er lykkedes at reducere ammoniumindholdet med ca. 0,03 mg NH4/l sådan at det nu lægger pænt under vandkvalitetskravet for ammonium. Derudover ligger der også andre muligheder at forfølge såfremt niveauet ønskes reduceret yderligere, da det tidligere er vist at kobber jo kan stimulere ammoniumfjernelsen yderligere.

En online overvågning af ammoniumindholdet er en relativt dyr løsning. Det er væsentligt i en optimeringsproces at have mulighed for at se effekten af de tiltag vi laver. Efterfølgende har Aarhus Vand derfor et samarbejde i gang med Fagerberg om en mere prisbillig sensor til at overvåge ammoniumindholdet på vandværkerne. Foreløbigt ser mulighederne lovende ud. Derfor er det en løsning, som vil kunne gavne både Aarhus Vand og resten af vandbranchen, hvis løsningen kan tilvejebringe tilfredsstillende datakvalitet.

Erfaringerne har vist, at enkeltprøver ikke altid er dækkende for om vandkvaliteten er i orden. Der ses væsentlige variationer, som kan henføres til opstart, ændringer i flow og filterskyl, som kan påvirke driftskontrollerne på værkerne. Aarhus Vands tilgang er derfor, at vi ikke stopper med analyser bare fordi der ikke ses overskridelserne i det sædvanlige måleprogram, da overskridelser kan forekomme på andre tidspunkter når der ikke tages prøver. En prisbillig online overvågning af væsentlige parametre er derfor vigtig i forhold til at sikre en god vandkvalitet fremover.

Anvendelse af online ammoniummålinger til filteroptimering
Rasmus Bærentzen
Aarhus Vand A/S

Analyseresultater ÅBO-DANVA.xlsx [0.10MB]

Ammoniumforløb ÅBO-DANVA.pdf [0.19MB]