Overvejelser om ny vandforsyningsstruktur rundt om Roskilde

Session

Resumé

Fire vandforsyninger rundt omkring Roskilde Fjord er gået sammen om at undersøge muligheder for at samarbejde omkring optimal udnyttelsen af vandressourcen og vandværkernes behandlingskapacitet i området. Herved kan der skabes en forsyningsstruktur med meget stor forsyningssikkerhed samtidig med at natur- og miljøbelastningen minimeres og der skabes optimale muligheder for at forsyne områdets stigende befolkning.

Beregninger af de nødvendige ledningsomkostninger og efterfølgende økonomiske investeringer i et sammenhængende råvands- og transportsystem rundt om Fjorden har vist, at der - på trods af massive investeringsomkostninger – kan leveres vand til områdets forbrugere for en relativ beskeden meromkostning pr. leveret m³ vand.

Målgruppe

Abstract

Med en forventet stor stigning i indbyggertallet i kommunerne rundt om Roskilde Fjord – specielt i Frederikssund Kommune, hvor Vinge-området forventes udbygget med op til 20.000 nye indbyggere – kan den eksisterende vandforsyning ikke følge med behovet for drikkevand. Det har fået forsyningerne rundt om Roskilde Fjord - Frederikssund forsyning, FORS og FuresøEgedal forsyning samt HOFOR – til seriøst at overveje et samarbejde om vandforsyningen.

Der er derfor gennem de seneste år arbejdet med forskellige scenarier for samarbejde, der som hovedgevinst har en voldsom forøget forsyningssikkerhed i området, og som sidegevinster har bedre udnyttelse af eksisterende og ny behandlingskapacitet, mere spredt påvirkning af miljø og natur fra grundvandsindvindingen og større fleksibilitet i forhold til indvinding fra forskellige grundvandsmagasiner.

Der er i tidligere undersøgelser gennemregnet et antal scenarier for en omlægning af forsyningsstrukturen for vandforsyning rundt om Roskilde Fjord. Forsyningerne har efterfølgende valgt at arbejde videre med løsningen kaldet O-ring med nyt vandværk, hvor der etableres en ring af transportledninger rundt om hele Fjorden samtidig med at der etableres råvandsledninger fra nye kildepladser til Værket ved Slangerup samt bygges et nyt og større vandværk på Hornsherred på samme lokalitet, som det eksisterende værk ligger.

Etablering af en forsyningsring rundt om hele Roskilde Fjord med tilhørende udnyttelse af behandlingskapacitet på områdets store vandværker giver den største forsyningssikkerhed, der kan opnås i området. Forsyningsringen med nyt vandværk sammenlignes med et basis-scenarie, hvor alle eksisterende 10 vandværker bibeholdes, og de fortsætter med at producere og levere vand til forsyningsområderne. Basis-scenariet er i praksis ikke mulig, da der med den nuværende struktur ikke vil kunne produceres vand nok til at klare efterspørgslen i fremtiden.

Selvom de samlede investeringsomkostninger er væsentlig, vil den samlede meromkostning pr. leveret m³ vand set i forhold til et basisscenariet være lille, fordi vandbehandling kan ske mere effektivt og dermed billigere på nye, større og renoverede vandværker. Set over en 85 års horisont vil der være en meromkostning på 0,04 kr/m³ ved ringforbindelsen. Ved henholdsvis en 50-årig og 65-årig horisont er meromkostningerne noget større nemlig 0,27 kr./m³ og 0,13 kr./m³.

Indlægget vil give tilhørerne interessante overvejelser omkring samarbejde, herunder hydrauliske, økonomiske og juridiske forhold samt overvejelser om bæredygtighed.

Overvejelser om ny vandforsyningsstruktur rundt om Roskilde
Anders Refsgaard
COWI A/S

Der er ikke nogle vedhæftninger