LAR-optimering af driftsøkonomi, biodiversitet og rekreativ

Session

Resumé

Lokal afledning af regnvand (LAR) er i dag et udbredt værktøj til håndtering af hverdagsregn i forbindelse med klimatilpasningsprojekter. Efterhånden, som de grønne LAR-løsninger vinder større indpas, vokser behovet for et bedre overblik over driftsøkonomien i de grønne anlæg. Ligeledes bliver det i stigende grad væsentligt at få dokumentation for de merværdier de grønne LAR-anlæg anses for at bringe med sig. Herunder vejbedes potentiale for at forbedre naturens vilkår i den tætte by, ved af fungere som levested, fødekilde og spredningskorridorer for flora og fauna. Med dette projekt genereres ny forskningsbaseret viden om plantevalg til vejbede der kan driftes ekstensivt. Vejbede vil øge den rekreative merværdi ved klimatilpasning samt bidrage til at forbedre naturens vilkår i byen.

Målgruppe

Abstract

I Danmark bliver grønne LAR løsninger i højere grad anvendt som et alternativ og supplement til underjordiske rør systemer, på grund af den umiddelbart estimerede lavere anlægsøkonomi. Med denne udvikling efterspørger et væld af fagfolk i branchen, herunder fra Kommuner, forsyninger, rådgivnings- og anlægsgartnerfirmaer vejledninger til etablering af velfungerende grønne vejbede, som har lave driftsomkostninger.

Introduktion af vejbede kan også fungere som et grønt områdeløft og levere rekreative oplevelser til borgerne. Vejbedene har således potentiale for at bibringe merværdi som farverigdom og lang blomstring i de områder hvor de anlægges samt muligvis understøtte den lokale biologiske mangfoldighed i byen. Forskningsbaseret viden om etablering, drift og merværdi af de grønne vejbede dog mangelfuld.

Med økonomisk støtte fra VUDP er de tre forsyninger i 3 Vand: Aarhus Vand, HOFOR og VandCenter Syd gået sammen med Aarhus Kommune, Københavns Kommune, Brøndby Kommune, Odense Kommune og Københavns Universitet om at få genereret ny forskningsbaseret viden på området.

Formålet med forskningsprojektet er 1) at undersøge etablering og ekstensiv drift af vejbede, 2) at teste hvilke urteagtige planter og plantesammensætninger der er velfungerende i vækstmediet filtermuld, 3) at dokumentere eksisterende LAR anlægs betydning som levested og spredningskorridor for planter og dyr samt 4) at udvikle robuste beplantninger til vejbede som er priseffektive og kan tilpasses lokale forhold.

Dataindsamling gennemføres på Langelinie, Odense, hvor 29 (33) vejbede har medført en perlerække af LAR biotoper der nedsiver regn- og vejvand lokalt; hvortil nektar- og pollensøgende arter tiltrækkes og hvor borgerne har en blomsterrig vej at nyde. Vejbedene indeholder både hjemmehørende arter såvel som kulturplanter og er etableret i perioden 2014 -17. Derudover gennemføres udsånings- og vækst forsøg med hjemmehørende arter og enkelte kulturplanter.

Resultaterne kan medvirke til et bedre overblik over driftsøkonomien i de grønne LAR-anlæg og basis for langt større synergi tænkning i forbindelse med arbejde med klimaprojekter. Ekstensiv drift af LAR-anlæg er et fundament for bæredygtig implementering af de grønne anlæg i stor skala. Selv om LAR anlægs primære funktion er at forsinke, rense og herefter nedsive regnvand, så opstår der med udbredelse af LAR anlæg nye potentielle levesteder flora og fauna. Vejbedet gavner således byudvikling og miljøet på en række essentielle punkter og er et eksempel på bæredygtig arealudnyttelse i byerne.

LAR-optimering af driftsøkonomi, biodiversitet og rekreativ
Lærke Kit Sangill
VandCenter Syd

Der er ikke nogle vedhæftninger