Kompetenceudvikling med strategien i fokus

Session

Resumé

Alle 170 medarbejdere i BIOFOS er involveret i BIOFOS strategiske kompetenceudvikling, der også skal sikre, at alle ansatte kender og understøtter strategien.

Vi møder stadig større krav til vores virksomhed, som nødvendiggør, at vi helt tiden bliver bedre og bedre – og det kræver hele tiden nye kompetencer. Derfor er det helt afgørende, at vi ved, hvilke kompetencer vi har og mangler, og at vi får effektiv metode til at udvikle hele organisationen i samme retning.

 

Målgruppe

Abstract

Selv den bedste strategi er intet værd, hvis ikke den bliver omsat til handling. Det er baggrunden for, at BIOFOS i øjeblikket gennemfører det formentlig hidtil største danske projekt med udvikling af medarbejdere i spildevandsbranchen. I løbet af 2017 vil det blive klart for ledelsen, hvilke kompetencer organisationen præcist råder over og dermed også mangler for at gennemføre sin overordnede strategi. Alle medarbejdere er involveret i processen, der også skal sikre et øget kendskab til BIOFOS strategi.

 

Den strategiske kompetenceudvikling er som en slags tragt, hvor strategien kommer ind øverst og hele tiden raffineres ned igennem organisationen via enkle processer. Det nye strategiske kompetenceudviklingssystem er udviklet og testet igennem 2017, og BIOFOS har en klar forventning om, at også mange andre brancher og virksomheder kan have gavn af den kompetenceudviklingsmodel, BIOFOS har udviklet. ”Det kan bruges af alle, der har en strategi, som ledelse og medarbejderne skal samarbejde hen imod. Vil man ændre noget, vil der jo altid være brug for nye kompetencer”, fortæller HR-konsulent hos BIOFOS Charlotte Duus Aalling.

 

Hun er projektleder for systemet, og siger samtidig, at modellen er let at håndtere for enhver organisation: ”Vi har gennem hele processen med udviklingen af modellen forsøgt at holde kompetenceudviklings systemet simpelt og anvendeligt, så det er nemt at bruge, blandt andet via et kompetence kompas”.

I forbindelse med udviklingen af den nye model til kompetenceudvikling har BIOFOS droppet alle tidligere skemaer og tilgange til MUS. I stedet har BIOFOS udviklet et MUS-system, der, med afsæt i virksomhedens strategi, afsøger, hvilke kompetencer den enkelte medarbejder har brug for.

 

”Resultatet er, at MUS bliver styret efter strategien. Nu ved alle ledere præcis, hvad de skal have afklaret, og organisationen ved derefter præcist, hvilke kompetencer den enkelte medarbejder mangler. Så kan man sætte ind med sidemandsoplæring, kurser eller efteruddannelse, hvis der er brug for det. Medarbejderne får således også input til, hvordan deres kompetenceudvikling bliver målrettet virksomhedens strategi, og derfor også kan anvendes efterfølgende. Deres kompetencer og faglige udvikling bliver nu taget seriøst på en anden måde. Det bliver mere overskueligt for lederne at afvikle MUS og følge op på dem.

”Det bliver ensartede samtaler, som virkelig lever op til intentionen i medarbejderudviklingssamtalen. Vores samarbejdsudvalg har været meget tilfredse med hele processen omkring det strategiske kompetenceudviklingssystem,”.

 

Charlotte Duus Aalling kommer i sit indlæg ind på de erfaringer BIOFOS har haft med indførelsen af det strategiske kompetenceudviklingssystem, og det foreløbige udbytte for BIOFOS. Herunder erfaringer som kan benyttes i andre organisationer. Det bliver muligt at stille spørgsmål i forbindelse med indlægget.

 

Kompetenceudvikling med strategien i fokus
Charlotte Duus Aalling
BIOFOS

Der er ikke nogle vedhæftninger