10 års arbejde i Aarhus Vand med DDS – hvad er erfaringerne

Session

Resumé

Aarhus Vand har i 2016 fejret 10 år med Dokumenteret DrikkevandsSikkerhed (DDS).

Den 21. november 2006 modtog Aarhus Vand ISO 22.000 certifikatet som bevis for, at Aarhus Vand kan arbejde systematisk med fødevaresikkerhed. Aarhus Vand var Danmarks første vandforsyning til at blive certificeret efter en HACCP fødevarestandard.

At Aarhus Vand betragter vand som en fødevare, har i mange henseender ændret vores eget syn på vores produkt. I de 10 år med DDS har Aarhus Vand gjort nogle gode erfaringer, som har resulteret i mange nye løsninger. Indlægget vil komme ind på de tiltag der er gjort, herunder hvordan DDS indgår i det daglige arbejde, og hvordan Aarhus Vand sikrer fortsatte løbende forbedringer og fastholdelse af de eksisterende tiltag.

Målgruppe

Abstract

Indlægget vil berøre følgende emner;

 

  • Alle medarbejdere samt eksterne entreprenører har drikkevandssikkerhed som førsteproritet. Kurser, uddannelse, faste DDS punkter til driftsmøder, runderinger og audits har givet alle medarbejdere en stor bevidsthed og handlekraft i forhold til drikkevandssikkerhed.
  • Nyt design på vandværker, som er trendsættende for kommende vandværker i Danmark Det betyder, at hele vores nyeste vandværk, Truelsbjergværket, er tryksat, iltningen foregår med oxygen og opbevaringsbeholderne er udformet i stål i stedet for cement.
  • DDS tænkes ind i alle projekter, så designs og udførsel på bedst mulig vis tilgodeser drikkevandssikkerheden.
  • Nultolerence over for forureninger med coliforme bakterier har ført til at selv små ”huller” ind i vandforsyningssystemet løbende er blevet lukket. Eksempler er opsporing af revner, ventiler og rørgennemføringer i vandtanke, periodevist trykløse ledningsstræk.
  • Kvalificerede idriftsættelsesprocedurer for ledningsprojketer og ledningsbrud.
  • Omfattende gennemgang af risikovirksomheder inkl spildevandsanlæg med henblik på at hindre tilbagestrømning fra fx tryksatte systemer til drikkevandsnettet.
  • Håndtering af brud og projektopgaver – udgravningerne er blevet sikrede, og der skal være 30 cm frirum fra bunden af en udgravning til vandledningen for at forhindre, at vand løber ind i vores ledningsnet. Alle rørender skal have propper på. Alle fittings skal opbevares i plastposer og skal afsprittes inden montering.
  • Vores biler er blevet opdelt i rene og beskidte afdelinger, så Aarhus Vand kan holde en høj hygiejne på alle dele, som skal monteres i vandbanen
  • Med en stram styring på DDS er det nu muligt at arbejde med vandobjekter på et værksted, som også håndterer spildevandsobjekter.
  • Aarhus Vand uddanner - i samarbejde med DANVA - alle vores medarbejdere og samarbejdende entreprenører i DDS. De modtager et bevis, som kan bruges over hele landet. Altså har Aarhus Vand skabt en landsdækkende undervisning.
  • Aarhus Vand har været ”first mover” på DDS, og arbejdet med at implementere et HACCP ledelsessystem i Aarhus Vand hvilket har været medvirkende til udformningen af lovgivningen omkring kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg
  • Den store fokusering på hygiejne, design på vandværker, håndtering af brud osv. har formindsket antallet af mikrobiologiske overskridelser (se figur 1).

Kvalitetsbekendtgørelsen fastsætter ikke krav om, at ledelsessystemet skal certificeres, men Aarhus Vand så mange fordele i at blive certificeret efter en HACCP standard

  • God platform for udvikling og fastholdelse af drikkevandssikkerheden
  • ISO 22000 kan nemt kombineres med andre ISO standarder i samme ledelsessystem. Aarhus Vand er udover drikkevandssikkerhed certificeret i miljø, energi, arbejdsmiljø og CSR.

Vi kan dokumentere drikkevandssikkerhed gennem en anerkendt internationalt HACCP standard over for vores kunder og myndighed.

10 års arbejde i Aarhus Vand med DDS – hvad er erfaringerne
Carsten Vejergang
Aarhus Vand a/s

DDS_Figur1.docx [0.06MB]